Wat is de crest factor? En wat moeten we er mee?

Wat moet u nou bij een UPS met een Crest Factor en wat is het eigenlijk.

Als wij gaan kijken naar vermogens en spanningsvormen praten wij over het algemeen in RMS waarde. Dat is ook de waarde die een goede Multimeter meet. Wat is RMS waarde? Dat is de waarde van een constante stroom of spanning die in een weerstand gemiddeld het zelfde elektrisch vermogen ontwikkeld als in het oorspronkelijke signaal bij een zuivere periodieke wisselstroom of spanning.

Dat is een mond vol, waar komt het op neer voor UPS systemen?

Het vermogen van UPS systemen wordt in RMS waarde bepaald. Dus stel we meten een RMS stroom van 20 Ampère. Uw belasting is helaas geen zuivere sinus maar heeft in de golf een paar fikse pieken zitten van wel 80 ampère. De crest factor van deze golf is dan 80/20 = 4/1 of wel 4:1.
Meestal kan een UPS prima overweg met dit soort pieken, echter wanneer de UPS vol belast is en dan ook nog een slechte crest factor te verduren krijg dan wordt het een ander verhaal.

Voorbeeld:
U heeft een UPS van 20 kVA 3-fase. Die UPS kan ca. 30 Ampère per fase maximaal leveren (zonder in overbelasting te gaan). De UPS heeft een crest factor van 3:1. Dit houdt in dat u een maximale piek mag hebben van (90 Ampère). Heeft u een belasting van 20 Ampère per fase dan belast u de UPS maar voor 66%, ECHTER…. heeft uw belasting een crest factor van 5:1 dan is de piekstroom 100 Ampère en dus TE HOOG!
U heeft nu de keuze om uw crest factor te verbeteren of een grotere UPS te nemen. Soms is het ook mogelijk de verdeling over de fasen te verbeteren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *